I sin senaste rapport har CipherTrace uttalat att de flesta Bitcoin-bankomater används för olaglig verksamhet. I det som kan visa sig vara ett dåligt förbud för Bitcoin-bankomater nämns rapporten hur cryptocurrencies är kopplade till olaglig handelsverksamhet. Dessa används för att täcka sådana företag.

Under de senaste åren har Bitcoin-bankomater dykt upp i alla hörn av världen. I hela världen fördelar cirka 8 300 maskiner BTC till den allmänna befolkningen. De har hjälpt cryptocurrencies att uppnå mainstream-status och främja dess användning inom shopping- och detaljhandelssektorn. Crypto-bankomater är ett utmärkt sätt att köpa Bitcoin eller överföra medel i olika kryptominominationer.

Nu säger en CipherTrace-rapport att sådana bankomater har blivit en portal för att finansiera olagliga aktiviteter. Jag lägger till att många sådana Bitcoin-bankomater hjälper till att rikta pengar mot högriskutbyten, som vidare är kopplade till penningtvätt.

Bitcoin-bankomater som fungerar som mellanhänder i olagliga transaktioner

Enligt CipherTrace-rapporten har mängden pengar som dirigerats till högriskbyten genom dessa maskiner ökat exponentiellt. Sedan 2017 har detta belopp fördubblats varje år. Under 2017 överlämnades bara 2 procent av de medel som var avsedda för dessa maskiner. Denna siffra har ballonerat för att beröra siffran 8 procent 2020. Ett fyrfaldigt hopp i statistiken på bara 36 månader representerar en betydande risk för kryptosektorn.

Dessutom finns en betydande del av pengarna lagrade i dessa Bitcoin-bankomater – ungefär 88 procent – kvar på utländska offshore-konton.

Kommer tillsynsmyndigheter att rikta in Bitcoin-bankomater

Enligt Coin ATM-radar har världen idag cirka 8 300 kryptoautomater. På bara ett år har antalet maskiner ökat från bara 5 000 till den nuvarande 8 300 siffran, vilket motsvarar en ökning med 60 procent. Installationshastigheten har också haft en jämn tillväxt de senaste månaderna.

Men med ökande penningtvättaktiviteter som är kopplade till dessa maskiner kan de snart landa på radaren hos tillsynsmyndigheter. Coinsource, en av de största krypto-ATM-operatörerna, säger att deras maskiner överensstämmer med „Know Your Customer“ -riktlinjer. Chefen för Coinsource, Sheffield Clark, säger att överensstämmelse fortfarande är deras högsta prioritet och de följer alla riktlinjerna mot ”penningtvätt” och ”känner till din kund”.